Hipertensió arterial

La hipertensió arterial és un problema de salut molt freqüent, que afecta el 25% de les persones majors de 14 anys. El percentatge augmenta amb l’edat -progressivament en els homes i de forma més brusca en les dones, després de la menopausa-, de manera que més del 50% de les persones de més de 65 anys són hipertenses.

Actualment es considera hipertensa a la persona que té xifres de pressió arterial sistòlica per sobre de 139 mmHg i de pressió arterial diastòlica per sobre de 89 mmHg o ambdues en més d’una ocasió.

Què haig de fer si soc hipertens?

La hipertensió arterial s’ha de tractar per reduir el risc de complicacions cardiovasculars. Les intervencions a realitzar dependran del grau d’hipertensió i de si hi ha, a més, algun altre factor de risc, com diabetis o obesitat.

La primera mesura és implementar hàbits de vida saludables, una recomanació vàlida per a tots els pacients. Si la hipertensió és de grau 1 o de grau 2 sense altres factors de risc addicionals, es començarà només amb canvis en l’estil de vida, i només si al cap d’unes setmanes no s’obtenen resultats, s’iniciarà tractament farmacològic. El metge decidirà com s’ha d’abordar el tractament, depenent de les característiques de cada pacient.

Hàbits de vida saludables

  • Perdre pes: la pèrdua de pes és la mesura inicial més eficaç per baixar la pressió, sobretot en els pacients amb sobrepès.
  • Dieta sana: convé limitar el consum de carn i greixos d’origen animal, i substituir-lo per peix, fruites, verdures i aliments rics en calci.
  • Fer exercici físic: caminar a bon pas 45-60 minuts diaris, nedar o pedalar pot ser suficient per disminuir la pressió arterial, millorar la forma física general i la cardiovascular. S’ha de fer amb supervisió mèdica, per descartar situacions que contraindiquin l’exercici.
  • Reduir el consum de sal: l’excés de sal afavoreix la hipertensió arterial perquè reté líquids. És aconsellable cuinar amb poca sal, no afegir-la a la taula i evitar els aliments precuinats, conserves, embotits, salaons, fumats, pastilles per brou, etc. Es poden utilitzar altres condiments i cuinar al vapor o a la planxa.
  • Reduir el consum excessiu d’alcohol: les persones que consumeixen molt alcohol tenen la pressió arterial més alta, de manera que suprimir o disminuir la quantitat la fa baixar en pocs dies.
  • Deixar de fumar: el tabac s’ha d’evitar ja que és un dels principals factors de risc cardiovascular.
  • Evitar l’estrès: cal evitar en tant que sigui possible les situacions d’estrès, ja que poden produir pujades de la pressió arterial potencialment perilloses.

És recomanable que controlem la nostra pressió arterial amb regularitat. Per a això podem anar a la consulta del metge de família o bé a l’oficina de farmàcia, on disposen d’aparells de mesura adequats.

 

Font: semFYC.