Beneficis de les castanyes

Arriba la tardor y amb ella les castanyes. Les castanyes són un fruit sec propi de l’estació freda. Podem comprar-les entre els mesos d’octubre i març, però quan millor sabor tenen sol ser al mes de desembre. Les propietats nutricionals de les castanyes ens proporcionen un bon llistat de beneficis per a la nostra salut.

 • Les castanyes són un aliment saciant degut al seu contingut en fibra i carbohidrats. Els carbohidrats que aporten són dels anomenats complexos, que l’organisme absorbeix lentament, de manera que mantenen nivells equilibrats de sucres i treuen la sensació de gana. Es poden incloure, sense excedir-se, en dietes per perdre pes. Les persones amb diabetis poden beneficiar-se del consum de castanyes, ja que, com que contenen carbohidrats d’absorció lenta, no es produeixen pics d’insulina a la sang.
 • Les castanyes tenen un alt contingut en fibra, que combinat amb el seu gran percentatge d’aigua, ens ajudarà a prevenir el restrenyiment i la inflamació relacionada amb aquest.
 • Les castanyes són un dels fruits secs amb menys calories, de manera que no contribueixen a l’augment de pes.
 • Contenen vitamina B, que contribueix a pal·liar l’apatia o malenconia de l’estació de tardor. El seu contingut en B2 és beneficiós per a la cura de la pell.
 • Aporten calci, fòsfor i magnesi, que ajuden a mantenir el nostre sistema ossi i dents en bones condicions.
 • En ser un aliment amb una bona aportació de ferro, ens ajuda en els casos d’anèmia i fatiga.
 • Com altres fruits secs, les castanyes aporten àcids grassos omega 6 i omega 3 en bona proporció, que són beneficiosos per mantenir el colesterol a ratlla, aconseguint així un efecte cardioprotector.
 • El baix contingut en sodi i alt contingut en potassi de les castanyes fa apte el seu consum per a persones hipertenses.
 • També són beneficioses per a les persones que tendeixen a retenir líquids i per a les persones amb problemes renals pel seu efecte diürètic.
 • Durant l’embaràs les propietats de les castanyes afavoreixen la formació del fetus, ja que proporcionen calci, vitamines i minerals importants que enfortiran els ossos de les dones embarassades, les ajudaran a prevenir infeccions i alleujaran les nàusees del primer trimestre.
 • La proteïna vegetal de la castanya conté tots els aminoàcids essencials, cosa especialment interessant per a les persones que segueixen una dieta vegana, per als adults grans i per als esportistes.
 • Les castanyes no contenen gluten, per la qual cosa són un aliment ideal per a les persones que tenen intolerància a aquest o són celíaques. La farina de castanya ens pot servir per substituir un altre tipus de farines amb gluten.

Com a norma general, les castanyes no han de menjar-se crues, ja que a més de deixar-nos un mal gust de boca, aquest fruit té un alt contingut en tanins, el que pot ocasionar-nos molèsties i irritació intestinal. La millor manera de menjar-se les castanyes és coent-les o rostint-les: són molt saboroses i a més els carbohidrats que contenen es transformaran i faran d’elles un aliment més digerible.

 

Fonts: www.misremedios.com, www.ecoagricultor.com