Aftes

Les aftes són petites úlceres arrodonides o ovoides de la boca amb un fons groc o grisós, de vegades envoltades d’una àrea de color vermell. Solen presentar-se a l’interior de les galtes i llavis, sota la llengua, al paladar tou i les genives.

Es presenten a qualsevol edat, però sobretot entre els 10 i 40 anys, i més en les dones. Solen ser doloroses, però no són contagioses. Abans que aparegui el dolor pots notar una sensació de cremor o formigueig local.

El dolor disminueix en 7 o 10 dies i sol desaparèixer en 1-2 setmanes sense tractament. Les úlceres majors d’1 cm poden trigar a curar fins 3-4 setmanes.

Encara que generalment no es coneix la causa, s’han identificat una sèrie de factors que predisposen a la seva aparició:

 • Físics, com els traumatismes locals que poden produir-se quan es porten dentadures postisses i aparells d’ortodòncia, o els deguts a petites mossegades de l’interior de les galtes o la llengua. També poden aparèixer després de manipulacions dentals o una neteja dental intensa.
 • Químics, com l’ús de dentifricis amb lauril sulfat sòdic, el tractament amb determinats fàrmacs o l’abandonament del consum de tabac (d’alguna manera, la nicotina actua com a agent protector).
 • Psicològics, com les situacions d’estrès.
 • Endocrins, com l’embaràs o la menstruació.
 • Nutricionals, com les deficiències de ferro, àcid fòlic o vitamina B12, o les al·lèrgies a determinats aliments.

Què pots fer?

 • Evita els aliments àcids i els salats, així com els molt calents o molt condimentats i les begudes alcohòliques o carbonatades. També s’han d’evitar els aliments que produeixen arestes al mastegar-los, com galetes o patates xip. En alguns pacients, l’aparició d’aftes es relaciona amb el consum de certs aliments com fruits secs, marisc, xocolata, pinya o condiments com la mostassa, per la qual cosa en aquests casos s’ha d’evitar el seu consum.
 • Mantingues una correcta higiene de la boca, dents i genives amb un raspallat correcte i l’ús diari del fil dental. Utilitza un raspall suau. Mantingues els raspalls dentals ben nets i canvia’ls com a mínim un cop cada 3 mesos.
 • Fes esbandides bucals d’aigua amb sal o amb clorhexidina sense alcohol després de rentar-te les dents.
 • Pots aplicar sobre l’úlcera una solució d’aigua oxigenada rebaixada a la meitat amb aigua per alleujar el dolor.
 • Acudeix al menys un cop a l’any al dentista per fer una revisió bucodental.
 • Consulta amb el teu farmacèutic. Hi ha productes sanitaris i medicaments d’aplicació tòpica que poden dispensar-se sense recepta. Estan disponibles en forma de solucions lleugerament gelificades (en col·lutoris o esprais) o formes sòlides per xuclar, així com preparats per aplicar directament sobre les aftes (gels de major viscositat o bastonets, que poden resultar útils quan es tracta d’un afta de fàcil accés).

 

Fonts: www.semyc.es (guía práctica de salud); www.elfarmaceutico.es